top of page

Wees als een boom.


De Oogie yogi doet de Vrksasana.

De Oogie Yogi zat met grote ogen naar een uitzending van VPRO's Tegenlicht te kijken genaamd 'In de ban van het bos'. Over wat we kunnen leren van de oeroude intelligentie van de bomen, hun communicatie en onderlinge samenwerking. Een wetenschapper vertelde over haar baanbrekende onderzoek naar de samenwerking tussen fungus en bomen en hoe de complexe fungus strengen de bomen verbinden met elkaar waardoor informatie kan worden verstuurd. Het systeem verschilt niet veel van het menselijke brein. Van bomen kan je veel leren dus.


Oogie bedacht zich dat er ooit een yogi moet zijn geweest die (net als de wetenschapper) een goede observator was en zag dat het benijdenswaardig was om als een boom te zijn. Het wortelen in de grond, de balans, de focus, de veerkracht en reikend omhoog naar het licht.

"Eigenlijk gek dat veel mensen het andersom doen" dacht Oogie, "uit balans, struikelend door het donker met hun kop in t zand".

Maar goed, om ons te helpen en als voorbeeld te dienen hebben we dus de bomen en de boomhouding "Vrksasana".


Hoe gaat Vrksasana?


1. We staan rustig en in evenwicht op beide voeten in Tadasana.

2. We brengen het gewicht op één voet en gaan vervolgens op dat been staan en proberen onze tenen en voet te laten 'wortelen'.

3. Het vinden van balans lukt een stuk beter als we focus hebben dus richten we ons op één punt in de ruimte.

4. We trekken het andere been op en plaatsen de voet in de binnenkant van de dij.

5. Handen zijn voor het hart tegen elkaar geplaatst in een 'Namasté' . Een symbolische buiging voor het licht wat ons doet groeien.

6. We strekken de armen uit omhoog en verlengen hiermee de ruggengraat.

7. En we ademenen rustig door...


Van bomen kan je veel leren dus! En van internet ook, er zijn talloze filmpjes te vinden waarin de boomhouding goed wordt uitgelegd. Veel plezier met boom zijn!


Namasté,

Liefs Lisa


Machtig interessant!0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page