top of page

Oogie yogi doet de Krijger 1 en legt uit hoe men een party crashte in het oude India.


Bij de drie asana's (houdingen) van de goddelijke krijger Virabhadra hoort een stevig verhaal over een vurige vrouw die een party wist te crashen. De Oogie yogi was zo lief om mij aan de hand van dit verhaal de asana's uit te leggen.


Het verhaal ging als volgt......

Op een dag hoort Sati dat haar vader een groot offer feest (Yagna) geeft, haar vader is een machtige priester genaamd Daksha en hij heeft iedereen uitgenodigd behalve Sati en haar man Shiva (de oppermachtige heerser van het universum). Boos en beledigd besluit Sati om alleen naar de Yagna te gaan om verhaal te halen.


Daar aangekomen krijgt Sati slaande ruzie met haar vader, die haar vervolgens zo beledigd dat Sati werkelijk niks meer te maken wil hebben met hem. "Omdat jij het was die mij dit lichaam gaf, wil ik er niet langer mee geassocieerd worden." spreekt zij en ze loopt vervolgens naar het offervuur en ze werpt zichzelf erin!

Toen Shiva hoorde van Sati's dood, was hij kapot van verdriet. Hij rukte een lok van zijn haar uit en sloeg het in de grond, waar op die plek een krachtige krijger opsteeg. Shiva noemde deze krijger Virabhadra en stuurde hem naar de yagna om Daksha en al zijn gasten te vernietigen.


De asana krijger 1 stelt Virabhadra voor met zwaarden in zijn handen die zich door de aarde omhoog duwt.

Krijger 2 stelt Virabhadra voor die Daksha in het vizier krijgt.

En krijger 3 laat zien hoe Virabhadra met precisie Daksha onthoofd.


Later komt Shiva bij de yagna aan en krijgt een enorme spijt van zijn daden. Hij neemt de krijger Virabhadra weer op in zijn eigen vorm en gevuld met verdriet en compassie, vindt Shiva het lichaam van Daksha en brengt hem weer tot leven (met een geiten hoofd notabene, zijn eigen hoofd leek foetsie te zijn).

Uiteindelijk wordt gelukkig ook Sati herboren en...... eind goed al goed.


Het is een prachtig en heftig verhaal wat laat zien dat niemand onfeilbaar is, dat we allen sterke emoties kennen en dat moeilijke situaties ons kunnen uitnodigen om als mens te veranderen ten goede.

De krijger asana's leren ons ook dat we met de kracht en focus van een krijger moeilijke situaties kunnen aangaan. Met beide voeten stevig in de grond, met balans, een heldere blik en zonder angst. Het verhaal laat ook zien dat compassie hebben voor anderen ook een onderdeel is van een krijger zijn, dus voordat we iemand willen gaan onthoofden....... mogen we best nog wel een keer diep ademhalen ;-)Namasté,

liefs Lisa
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page