top of page

Hersenen op pootjes.


Oogie yogi begreep het de laatste tijd niet meer zo, sinds dat hij zo'n 200 jaar geleden uit de Himalaya was neer gedaald om zich te verdiepen in de menselijke cultuur was het er de laatste tijd niet eenvoudiger op geworden. Hij was gefascineerd geraakt door een tegenstrijdigheid in de westerse cultuur die hij niet helemaal kon duiden. Nou stond natuurlijk alles stijf van de tegenstrijdigheden maar deze vond hij bijzonder interessant omdat het de yoga wetenschap aanraakte. Het gaat als volgt;


Hoe kan een cultuur die zo'n overmatig belang hecht aan 'het denken' (Ik denk dus ik besta) zo'n grote fixatie hebben op het uiterlijk van het lichaam?


Nou zou je zeggen, 'wat is nou die tegenstrijdigheid?' Maar Oogie kwam er toch niet helemaal uit.

Aan de ene kant heb je de mens die zo rationeel is en in zijn hoofd zit dat hij zich door deze wereld voortbeweegt als een soort van hersenen op pootjes. En aan de andere kant moet het lichaam (wat er schijnbaar ook nog bij hoort) wel zo perfect en aantrekkelijk mogelijk zijn en uitgebreid geëtaleerd worden in een sociale context of media.

Huhh?


Na veel gepruttel en excessief denken (geheel in stijl van het onderwerp) kwam de Oogie yogi tot inzicht! 'Nou ja zeg, het is helemaal geen tegenstrijdigheid' riep hij blij uit.

'Ik benader dit gewoon helemaal verkeerd, die fixatie op het uiterlijk is volslagen logisch!'

Hij moest denken aan een verhaal wat hij jaren geleden had gehoord, 'De kleren van de keizer' heette het. In het verhaal waande de keizer zich in de meest prachtige kleding die al zijn onderdanen moesten bewonderen, maar zijn kleren waren onzichtbaar.

Maar in plaats van onzichtbare kleren voor een zichtbare keizer zijn het nu zichtbare kleren voor de onzichtbare mens.

Oogie was opgelucht, dit was gewoon begrijpelijk menselijk gedrag.....


Want ja, wie wil er nou in de spiegel kijken en in een leegte staren?Namasté,

liefs LisaVoor de liefhebbers; Oscar Wilde heeft in zijn prachtige boek 'The Picture of Dorian Gray' deze thematiek op duistere wijze uitgediept. In het licht van ons huidige sociale media gebruik is zijn boek onthutsend relevant. Ook 'Sneeuwwitje' van de gebroeders Grimm en

'De nieuwe kleren van de keizer' door Hans Christian Andersen zijn prachtige verhalen over fixatie op het uiterlijk. Smullen dus!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page